Nowoczesne maszyny zakręcające, czyli zakręcarki firmy Zalkin

wynajem telebimów cena telebim wynajem telebim
Telebimy na koncerty, eventy i konferencje
21 kwietnia, 2017
filmowanie dronem toruń filmy z drona filmowanie dronem cennik
Kompleksowe usługi filmowania z powietrza
22 kwietnia, 2017

Nowoczesne maszyny zakręcające, czyli zakręcarki firmy Zalkin

zakręcarki zalkin zamykanie butelek maszyna zakręcająca

zakręcarki zalkin zamykanie butelek maszyna zakręcająca

Zakręcarki do produktów wrażliwych i nie tylko

W przemyśle żywieniowym bardzo ważne jest nieprzepuszczalne zakręcanie towarów. Po pierwsze – artykuł po prostu nie wypływa z butelki lub słoika, przykładowo podczas transportu w inne miejsce. Po drugie – o wiele dłużej zabezpiecza walory smakowe, co dla Odbiorców jest naprawdę najważniejsze, kiedy „przerzucają” regały z mnóstwem towarów (nieraz kilkunastu różnych marek). Oraz po trzecie – mamy szansę go niewątpliwie rozdzielać w taki sposób, by krótko mówiąc nie było go ani za dużo ani za mało. Generalnie rzecz biorąc zakręcarki, ponieważ takim wyrażeniem nazywa się maszyny zakręcające, przykładowo słoje oraz butelki, muszą wypełniać wyjątkowo dużo wielorakich wymagań, żeby były przyjęte do masowej produkcji. Ostatnimi czasy jeszcze bardziej uwypuklono pakowanie towarów niezwykle wrażliwych, np. mleka i skonstruowano urządzenia Ultra Clean oraz aseptyczne. Ich celem jest specjalistyczne zamykanie opakowań ze świeżymi sokami, przetworami mlecznymi oraz wodą źródlaną.

Jeżeli mamy na uwadze maszyny zamykające artykuły w rozmaitych pojemnikach, to można rozróżnić:

Zakręcarkę butelek – w tymże przypadku możemy wybrać zakręcarkę rotacyjną, z kilkoma głowicami w jednej linii, z samodzielną głowicą lub wieżę zamykającą. Tego wariantu zamykarki działają idealnie nie tylko w przemyśle żywieniowym, ale także przemyśle chemicznym, monopolowym i lekowym.

Zakręcarkę słoików – tu głowica zakręcarki jest dokładnie dopasowana do klasycznych pokrywek słoików. Na początku zakręcarka usuwa naddatek powietrza, zaś potem zamyka je na zasadzie twist-off.

Zakręcarkę do metalowych konserw – zdają egzamin przy zamykaniu gładkich puszek, które zostały uzyskane, przykładowo z cynku.

Jeśli planujemy dostosować optymalną głowicę, to trzeba brać pod rozwagę przede wszystkim półprodukt, z którego zrobione jest opakowanie. W takim przypadku produkt zostanie w optymalnej ilości umieszczony w szklanej butelce lub puszce. Zamykarki zmechanizowane posiadają niezwykle trwałą budowę, która gwarantuje ludziom bezpieczeństwo. Sporadycznie ulegają usterkom, jeśli są prawidłowo eksploatowane oraz czyszczone. Zamykarki to urządzenia, których forma nadal podlega modyfikacjom, ponieważ systematycznie wdrażane są bardziej nowatorskie pojemniki o profilach innych niżeli dotychczasowe.

Podział zakręcarek z uwagi na wariant

Ogólnie rzecz ujmując zakręcarki mamy szansę poklasyfikować na te z pojedynczą głowicą, z kilkoma lub kilkunastoma głowicami, zamykarki linearne oraz maszyny dostosowane opakowań o naprawdę niewielkich i średnich pojemnościach. Zakręcarki z jedną głowicą możemy natomiast zróżnicować na mechaniczne (same przyjmują wieczko) oraz półautomatyczne (pokrywkę należy wziąć samodzielnie). Zamykarki wielogłowicowe, m. in. karuzelowe, posiadają od 3 do 24 głowic i są w stanie funkcjonować na liniach produkcyjnych o naprawdę dużej wydajności, z pojemnikami bardzo delikatnymi i w takiej sytuacji, gdy w pojemniku produkt jest na wysokim poziomie. Ostatni wariant jest dedykowany właściwie dla przemysłu aptecznego i drogeryjnego (do zamykania chociażby bardzo małych dawek produktu). W przypadku zakręcarek prostych zamykanie dochodzi do skutku nieregularnie – kilka czy kilkanaście głowic jednocześnie zakręca opakowania z artykułem. Kapslownice doskonale sprawdzą się na potrzeby zamykania wody mineralnej w plastikowych butelkach oraz spirytusu. Niewątpliwie zakręcarki są bardzo istotnym elementem na linii wytwórczej, mimo że zwyczajnie potrzebują praktycznie jakiegokolwiek nadzoru. Dzięki zakręcarkom dobrej jakości wyraźnie poprawia się efektywność wytwarzania. Zakrętarki możemy założyć „od zera” (biorąc pod uwagę, np. towar na potrzeby którego ma być dopasowana i liczebność zakręcanych opakowań w ciągu jednej godziny).

Następne urządzenia używane w procesie masowej produkcji

Do następnych maszyn, dzięki którym powstają całe linie przetwórcze, można zaklasyfikować: maszyny do nakładania etykiet, nalewarki, dozownice i napełniarki, urządzenia do kontroli jakości, paletyzatory, depaletyzatory, orientatory oraz kartoniarki. Wszystkie przytoczone urządzenia możemy uzbroić w dodatkowe możliwości, m. in. w aplikatory banderoli. Klasyczny tok produkcji kształtuje się dokładnie w taki sposób: puste pojemniki wchodzą na linię fabryczną, są odliczane oraz stawiane pod odpowiednim kątem. Maszyny nalewające napełniają wystawione opakowania wyrobem, zaś zakręcarki nakrywają szyjki dobranymi nakrywkami. Wkrótce dokładnie zamknięte towary wchodzą, m. in. do maszyn pakujących na palety. W każdej gałęzi proces masowej produkcji będzie wyglądał odrobinę inaczej, bowiem jest on zależny od typu towaru. Więc na potrzeby kosmetyków są dedykowane inne typy urządzeń, natomiast do wytwarzania piwa i innych napojów alkoholowych – inne.

Jeśli zaciekawił Cię powyższy temat, kliknij w link tutaj – Zakręcarki – a niewykluczone, że znajdziesz to, czego aktualnie szukasz.

Komentarze są wyłączone.