Piwo z minibrowaru – jak warzyć piwo

kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Podjazd do domu – z czego budować
29 sierpnia, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklepy internetowe jaki wybrać
30 sierpnia, 2020
Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najpopularniejszych i uwielbianych wśród napojów alkoholowych. Kojarzy się z miło spędzonymi momentami, wyśmienitym smakiem oraz całkiem przystępną dla nas ceną. Na dzisiejszym rynku znajdziemy tysiące odmiennych jego rodzai, co sprawia, że czasami trudno jest wybrać, które będzie dla nas idealne. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, mnóstwo wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się w każdej branży. Ażeby więc odnaleźć najlepszą opcję warto dowedzieć się czegoś na temat piwa, jego sposobie produkcji, rodzajach, kosztach, klasie oraz istotności miejsca warzenia. Najbardziej popularne są oczywiśćie browary koncernowe, czyli produkcja na szeroką skale; najczęściej są to napoje o niższej klasie oraz cenie, ze względu na to, że produkcja oraz transport są znacznie tańsze niż w wypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym bardziej prestiżowym, finezyjniej produkowanym. Czym w takim wypadku jest piwo kraftowe? Termin ten pochodzi od angielskiego wyrażenia „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa mówi jest to odłam piwa robionego z pasją oraz ogromną ilością poświęconego czasu. Wytwórcami tego rodzaju piwa są wielbicieli rzemieślnictwa piwnego, dla których jakość i solidność przygotowania jest najważniejsza. Dlaczego? Dlatego, że są to minibrowary, własne browary, dystrybuowane na wąską skalę, są bardziej oryginalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która samodzielnie zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że ciężko jest zdefiniować piwo kraftowe jako że nie ma dokładnych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z bardziej kluczowych elementów wyróżniania jest miejsce oraz procedura warzenia. Aby dane piwo mogło być zaliczone do piw kraftowych musi być ono produkowane niezależnie, w warunkach domowych, co wiąże się z dbaniem o jakość, a nie ilość. Osoba zajmująca się produkcją piwa kraftowego musi być znany z imienia i nazwiska, a nie tworzyć pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według jedynej w swoim rodzaju receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie może on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów rocznie. Dobre piwo kraftowe kosztuje dużo więcej od piwa koncernowego, na półkach nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są często tworzone z rzadszych i droższych składników. Klienci są w stanie wydać nawet ok 20 złotych za mniejsze szukając czegoś innego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie powinno się jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego terminu piwa kraftowego wyłącznie, aby skłonić do kupna.

Jak warzyć takie piwo? Pasjonaci sztuki piwnej wiedzą, że jest do tego potrzebny odpowiedni sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz niemało czasu i cierpliwości. Samo warzenie zajmuje dość długo, około pół dnia, natomiast proces fermentowania, aż od 4 do 6 tygodni. Jest kilka etapów procesu produkcji. Na początku, zacieranie, czyli doprowadzanie do właściwej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji czyli oddzielenie resztek ziarna od przetworu. Dalej, warzenie, chłodzenie i dodawanie drożdży. Na sam koniec oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy chcemy dystrybuować duże ilości piwa, lub zacząć własny minibrowar potrzebne będą maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się dość skomplikowany i jest to fakt, jednak warto mieć na uwadze, że wystarczy motywacja i zaangażowanie. Dla miłośników sztuki piwnej jest to tylko przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak wyśmienitej jakości.Otwarcie swojego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i wyboru dogodnej lokalizacji a a także uzyskania koncesji. Dziś dział minibrowarów szybko się rozwija i prawdopodobnie w najbliższej przyszłości będziemy mieli okazje przyglądać się dalszemu rozkwitowi i piwną rewolucje. Produkowanie piwa na własną rękę cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia pojedynczego piwa pozostaje w okolicach 2 złotych, w tym wypadku widzimy, że kosztuje ono mniej niż kupno piwa w punkcie sprzedaży.

Piwo kraftowe, tak jak każde inne ma wiele gatunków w zależności takich czynników jak kategoria, skład, procent zawartego alkoholu, rodzaj fermentacji, stężenie goryczki, kolor. Wyróżnia się piwo górnej fermentacji, napój alkoholowy jest mocniejszy i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest mniej wyraziste. Piwo jasne lub ciemne, w tym wypadku różnica leży w metodzie warzenia i składnikach. Mówi się także o piwach specjalnych, których nie sposób przyporządkować do jednej kategorii, ponieważ cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dobierania przeróżnych składników. Na charakter piwa duży wpływa ma, powyżej wspomniany słód, tj. podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz proces jego produkcji, jak również sama piana, która jest wyznacznikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z lepszych na świecie, jednak nadal mało popularne, ze względu na to, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niżeli w promowanie swojego towaru, zwykle jedyną wykorzystywaną reklamą jest marketing szeptany. Konsumenci coraz częściej wolą kupić mniej, ale lepszej jakości alkoholu za wyższą cenę, niż tracić pieniądze na tańsze piwa niskiej jakości.

Minibrowary

 

Komentarze są wyłączone.